Amerika Birleşik Devletleri, Internet’in ICANN’e Kontrolü Üzerine Geçti

İnternetin kurulmasından bu yana, departmanın internet’i düzenleme yetkisi verdiği Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Birimi’ne bir sözleşme verilmiştir. 47 yıl sonra bu sözleşme gece yarısı EDT yani 1 Ekim 2016 Cumartesi günü sona eriyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin internete sahip olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Olmaz.

1998 yılında kurulan, kar amacı gütmeyen kuruluş ICANN (Atanmış Adlar ve Sayılar için İnternet Kurumu), Internet’in “adres defteri” (veya kök bölgesi) – Internet’in sorunsuz çalışmasını sağlamak için alan adlarını ve temel IP adreslerini atama işlemini denetler.

Ancak sözleşmeye göre, ICANN ve IANA departmanı (Internet Tahsisli Sayılar Kurumu), ABD Ticaret Bakanlığı’nın bir ajansı olan Ulusal Telekomünikasyon ve Bilgi İdaresi (NTIA) denetimi altında çalışmaya başladı. Bu sözleşme bugün sona eriyor ve ABD Ticaret Departmanının görevini şu anda, otonom bir organ haline gelecek olan ICANN’e devretmesi planlanıyor ; bu teknik topluluktan, işletmelerden, telekomünikasyon uzmanlarından üyeleri içeren uluslararası çok paydaşlı bir topluluğa karşı sorumludur. sivil toplum ve hükümetler. İnternetin kendisi merkezi bir otorite olmadan çalışacak şekilde tasarlandı ve küresel ekonomik altyapıların yanı sıra herkesin hayatının kritik bir parçası haline geldi.  Dört Devlet Dur “İnternet GiveAway” Dur. Ancak, bu plan son dakika dramaları olmadan olmaz. ABD’nin siyasi kısmının çoğunun interneti vermek istemediği bilinen bir gerçektir. Aslında, “İnternet üzerinde kontrolü kaybetme” süreci, bazı muhafazakâr yetkililer ve milletvekilleri tarafından zaten karşı olmuştur.

Dört cumhuriyetçi devlet savcısı , Obama yönetiminin internetin kritik işlevlerini ICANN’e kontrol etmesini engellemek için son dakikada bir dava açmış , ancak federal bir yargıç talebi reddetmiştir. ABD’nin kontrolü altında olmayan ICANN ile, Arizona, Oklahoma, Nevada ve Teksas’taki avukatlar, “Rusya, Çin ve İran gibi otoriter rejimlerin artık özgür ve açık bir internet olması gerektiğine müdahale edebileceklerinden” korkuyor.”İnternet özgür ifade gelişebileceği bir yer kalmasını Başkan basitçe sağlamada Amerika’nın öncü rolünü vermek yetkisine sahip değildir” Texas Başsavcı Ken Paxton .

İnternet Geçişi sizi Nasıl Etkiliyor?
Ancak, Edward Snowden’in NSA’nın dünya çapındaki gözetim programı hakkındaki açıklamalarından sonra, İnternet kullanıcıları Amerika Birleşik Devletleri’ne güvenmiyor ve İnternet’in özgür ve sansürsüz bir platform olmasını istiyorlar. Hatta World Wide Web babası Sir Tim Berners-Lee İnternet Web tüm yönleriyle tamamen aracıyı ortadan kaldırmak için merkezi olmayan edilmesini istiyor. Ancak, bu geçiş İnternet kullanıcıları için önemli bir değişiklik yapmayacaktır çünkü .com, .org ve .net dahil olmak üzere en üst düzey etki alanlarını denetleyen şirketler, ABD yasalarına uymak zorunda oldukları anlamına gelmektedir. ve ABD mahkeme emirlerine uymak.

Bu mahkeme kararlarının yardımıyla ABD hükümeti, uyuşturucu, fikri mülkiyet, kumar ve diğerleri ile ilgili yasaları çiğnemeyi ilan ettiği binlerce web sitesini zaten kapattı. Bu nedenle, Kim Dotcom’un Megaupload dosya paylaşım sitesi de 2012’de kapatıldı. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki tutamakların altında kayıtlı alanların ABD’nin yetki alanına girmediğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz demektir. ABD hükümetinin, birçok ülke ile uluslararası işbirliği anlaşmaları bile bulunmaktadır; bu da, ABD kayıtlarına uymak için yabancı tescillerin yapılmasını gerektirmektedir. KickassTorrents (veya KAT.cr) web sitesi – Dünyanın en ünlü dosya paylaşım siteleri – bu tür iyi örneğidir.

Ana site, NIC olarak adlandırılan Kosta Rika sicili ile .cr alan adıyla kaydedilmiş olsa da, bu yaz Amerika Birleşik Devletleri’nin talebi üzerine kapatıldı ve operatörü Polonya’da tutuklandı ve ABD yetkilileri tarafından cezai telif hakkı ihlali nedeniyle suçlandı. Google, Facebook, Twitter, Yahoo ve Amazon gibi ABD teknoloji devleri de yeniliği destekleyeceğini savunarak geçiş sürecini destekliyor. Eski Amerika Birleşik Devletleri ulusal güvenlik yetkilileri, Michael Chertoff ve James Cartwright bile, ulusal güvenlik korkularına rağmen ICANN’e geçişi destekliyorlar .