2018 TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması Başlıyor

2016’dan günümüze kadar; TÜBİTAK tarafından düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması 20-23 Eylül tarihlerinde,  İstanbul 3. Hava- limanı’nda “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali” kapsamında, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın (T3) işbirliği ile gerçekleşecektir.

Etkinliğin hedefi, İnsansız Hava Araçları konusundaki farkındalığı artırmak ve katılımcılara teknik ve sosyal deneyim kazandırmaktır.

Bu yarışmanın amacı özellikle yangın veya kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek, sivil kullanıma yönelik insansız hava araçları geliştirilebileceğini göstermektir.

Yarışma lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenmekte olup, istenilen özelliklerde sabit ve döner kanatlı İnsansız Hava Araçlarının uçuş ve manevra kabiliyeti, otonom uçuş, faydalı yük tanıma, taşıma ve bu yükü istenen bölgeye bırakma becerilerini gösterecek. Burada öncelik takımların yarışmanın web sitesinde ilan edilen Kurallar Kitapçığında belirtilen teknik ve idari kurallara uymaları gerekiyor.

Yarışma süresince her takım, tüm uçuş görevleri için en fazla beş uçuş hakkına sahip olacak. Ancak takımların bu haklarını kullanabilmeleri için uçuş sırasının kendilerine gelmesi gerekecek. Uçağın görev uçuşu için pistten kalkışı bir hakkın kullanılması anlamına geliyor. Görevler sırayla gerçekleştirilecek ve bir görevin gerçekleştirilmesi için bir önceki görevin başarılı bir şekilde tamamlanması gerekecek.

Yurt içinden katılan takımlara, yarışmaya hazırlık sürecinde Detaylı Tasarım Raporu Hazırlama Teşviki olarak 4000 TL ve katılım desteği olarak da 2500 TL, yurt dışından katılan takımlara ise toplam 5000 TL teşvik veriliyor.

Yarışma sonucunda her iki kategorinin birincilerine 10.000 TL, ikincilerine 7500 TL, üçüncülerine 5000 TL ödül veriliyor. Ayrıca sportmenlik, centilmenlik, takım ruhu gibi alanlarda başarı gösterenlere her iki kategoride 2500 TL mansiyon ödülü veriliyor.