Facebook Kullanıcılarına Ait Kişisel Veriler Sızdırıldı

Facebook geçen iki günde 60 milyar dolarlık piyasa değerinden fazlasını kaybetti.

Bu, Tesla’nın tüm piyasa kapitalizasyonu ve Snapchat’in neredeyse üç katı. Facebook hisseleri , 2016 yılında Donald Trump’ın ABD başkanlığını kazanmasına yardımcı olduğu bildirilen İngiliz veri analitiği firması ‘ Cambridge Analytica ‘ tarafından 50 milyon kullanıcıya ait kişisel verilerin alındığı ve yanlış kullanıldığı açıklandı.

Sosyal medya devi sarsan gizlilik skandalı daha önce açığa çıktı. Bu hafta , Cambridge Üniversitesi’nden bir akademisyenle çalışan 28 yaşındaki veri bilimcisi Chris Wylie , bir bilgi uçurucuya dönüştü ve gazetelere, Facebook’un insanların özel bilgilerini ne kadar zayıf kullandığını sızdırdı.

Wylie, Cambridge Analytica’nın yaratıldığını iddia ediyor “Steve Bannon’un psikolojik savaş zihninin “ aracı ”, vatandaşların çeşitli kaynaklardan toplanan kişisel bilgilere dayanarak oylama kalıplarını tahmin etmelerini ve daha sonra siyasi partilerin seçmenleri özel reklam ve mesajlarla hedeflemelerine yardımcı oluyor.

Cambridge Analytica, 50 Milyon Facebook Kullanıcı Verilerini Nasıl Topladı?
Hikaye, dört yıl önce Cambridge psikoloğu Aleksandr Kogan’ın Facebook kullanıcılarına, Facebook’un kullanıcılarını Facebook’u kullanarak giriş yapmasını gerektiren basit bir ‘çevrimiçi kişilik sınavı’ kullanarak topladığı Facebook verilerini elde etmek için araştırmasına başladı.

Kosinski, uygulamasının toplanması için herhangi bir veri sunmayı reddetmesine karşın, Cambridge, Facebook kullanıcılarının profil verilerini, “beğendikleri” sayfaların listesi de dahil olmak üzere toplamak amacıyla, benzer bir sınav uygulaması oluşturmak için 800.000 ABD dolarından fazla ödedi.

” Buisyourdigitallife ” olarak adlandırılan Kogan’ın kişilik sınav uygulaması, bir hit oldu. Katılmak için 270.000 Facebook kullanıcısı çekmesine rağmen, Facebook’un API’leri o anda uygulamanın her yetkili kullanıcı arkadaşıyla ilgili geniş bir bilgi yelpazesi toplamasına izin verdi.

Ortalama bir Facebook kullanıcısı arkadaş listesindeki yüzlerce arkadaşı olduğu için, Kogan, reklam hedefleme çalışmalarında kullanmak üzere yaklaşık 50 milyon Facebook kullanıcısı için veri toplamak için 270.000 kişilik kullanıcı tabanını kullanabiliyordu.

Üçüncü Taraf Uygulamaları Facebook Verilerinizi Kullanmadan Durdur Sadece Cambridge Analytica’nın sınav uygulaması değil, Facebook zaman çizelgenizde karşılaşabileceğiniz diğer binlerce uygulama var. “80’lerin nasıl görüneceğini”, “hangisi gibi görünüyorsunuz?” bu yılki sevgilin “bu modelde aynı model.

Tüm Facebook uygulamaları Facebook hesaplarını kullanarak erişime izin verir ve uygulamanın geliştiricisine adınız, konumunuz, e-posta adresiniz ve arkadaş listeniz gibi Facebook profilinizden bir dizi bilgi vermenizi ister.

Bunun yanı sıra, yüz binlerce web sitesinde görmüş olabileceğiniz ‘Facebook ile Giriş’ seçeneği, site yöneticilerinin kimliğinizi doğrulamak için tek tıklamayla giriş / kayıt sunmalarına izin vererek benzer şekilde çalışır.

Artık, Facebook verilerinize erişim izni verdiğiniz üçüncü taraf uygulamalarını tekrar gözden geçirmek için iyi bir zaman ve verilerinizi kullanmak istemiyorsanız ve bir uygulamanın izinlerini tamamen iptal etmeden sınırlamak istemiyorsanız bunları tamamen iptal edebilirsiniz.

Bu tür uygulamaların verilerinize erişmesini engellemek için şu adımları takip edebilirsiniz:
Masaüstü bilgisayarda, sağ üst köşedeki aşağı oku tıklayın ve menüden Ayarlar ve Uygulamalar’ı seçin. Burada Facebook’a giriş yaptığınız tüm uygulamaları göreceksiniz.

Mobil cihazlarda menüyü açın (iOS için sağ alt, Android için sağ üst) ve ardından Ayarlar → Hesap Ayarları → Uygulamalar → Facebook ile Giriş Yap seçeneğini belirleyin.

Herhangi bir uygulamayı tamamen iptal etmek için, o uygulamanın yanındaki kaldır düğmesine (çapraz simgesi) tıklamanız yeterlidir. Her uygulamanın ayarlarını görüntülemek için, uygulamaların iznini, çapraz simgenin yanında bulunan düzenle düğmesini (kalem simgesi) tıklayarak da sınırlayabilirsiniz. Buradan, her veri noktasının yanındaki onay işaretini kaldırarak belirli izinleri iptal edebilirsiniz.

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg Cambridge Analytica Skandalı için özür diledi.
Bugün CNN’nin Laurie Segall’la yaptığı bir röportajda , Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, sosyal medya devi kullanıcılarının mahremiyetini önleyememesi nedeniyle özür diledi.

Zuckerberg, “Bu büyük bir güven ihlaliydi ve bu gerçekten çok üzgünüm.” Dedi. Cambridge Analytica skandalıyla ilgilenirken, Zuckerberg, üçüncü taraf geliştiricilerin kullanıcı verilerine erişmesine izin vermenin büyük bir hata olduğunu kabul etti ve Cambridge Analytica’nın ve veri toplamada yer alan diğer şirketlerin Facebook verilerini istediği için bu verileri gerçekten sileceğine körü körüne güveniyor.

“Bu … muhtemelen burada yaptığımız en büyük hata,”  Zuckerberg , Facebook’un API’larının kötüye kullanılmasını önlemek için şirketin 2014’ten sonra politikalarını nasıl değiştirdiğini açıklayan tüm sorunları çözmeye ve kullanıcıların gizliliğini korumaya söz verdi.

“Sorumluluğumuz şimdi bunun bir daha olmayacağından emin olmak için,” dedi. Zuck, Cambridge Analytica skandalı hakkında bildikten sonra öfkeli olan müşterilerine ve hissedarlarına güvence verdi.

Röportajda Zuckerberg, hangi üçüncü taraf uygulamalarının kullanıcı verilerinin tam rızası olmadan erişebildiğini bulmak için çok yakında “tam adli denetim” yapılacağına söz verdi ve verileri uygunsuz şekilde kullanan herkese bildirimde bulunacaktı.

Mark Zuckerberg, Teknik Firmaları Düzenleme Süresinin Söyleneceğini Söyledi
Bazı analistler, tüketicinin gizliliğini sosyal medya şirketlerine karşı korumak için daha sıkı hükümet düzenlemelerinin gerekli olduğuna inanıyor.

Sosyal medya, dünyada önemli bir rol oynadığından beri, Zuckerberg, teknoloji şirketlerine daha fazla düzenleme getirme zamanının geldiğine inandığını söylüyor, ancak aynı zamanda, her yerde 2 milyardan fazla insanın hızla büyüyen bir topluluğunu düzenlemek için Yapay Zeka’yı daha iyi bir araç olarak tavsiye ediyor.

Dünya bunun yanı sıra Facebook, bu yılın sonunda güvenlik ve gizlilik operasyonlarını yakından takip etmek için 20.000’den fazla çalışanı bulundurmayı planladı.

Facebook Kişisel Verilerin Kullanımı Üzerinden Uluslararası Soruşturma Yüzleri Facebook, tüm Cambridge Analytica karmaşasından sonra dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerle başı dertte.

Facebook’tan veri madenciliği yapan firması Cambridge Analytica’ya 50 milyondan fazla kullanıcının kişisel bilgilerinin aktarıldığına ilişkin raporları takip eden Facebook, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, İngiltere, İsrail, Hindistan ve Kanada dahil olmak üzere bazı ülkeler tarafından araştırılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Cambridge Analytica tarafından 50 milyondan fazla kullanıcıya ait kişisel verilerin kullanımının, 2011 yılında ajansla imzalanan bir rıza kararnamesi olan Facebook’u ihlal edip etmediğini araştırmaya başladı.

Avrupa Komisyonu ayrıca, veri koruma yetkililerinin Facebook’un Cambridge Analytica veri sızıntısını araştırmasını istedi ve komisyon Facebook’u veri koruma yasalarına aykırı bulduğunda şirkete para cezası verebilir.

Sosyal paylaşım sitesi, Cambridge Analytica’nın hâlâ silinmiş olup olmadığı bilgisini verip vermediğini belirlemek için yerinde soruşturma yürütmek için bir arama izleyen Birleşik Krallık hükümeti tarafından ayrı bir soruşturma ile karşı karşıya.

İsrail Adalet Bakanlığı, Facebook’a “idari soruşturmayı” Facebook’a açtığını ve İsrail’in kişisel bilgilerinin ek olarak ihlal edilmesi olasılığını da gündeme getirdiğini söyledi.
Cambridge Analytica CEO’su Gizli Kayıtlar Yayınlandıktan Sonra Askıya Alındı
Cambridge Analytica, CEO’sunu araştırma firmasının yönetim kurulundan Salı günü askıya aldı ve gizli bir videonun yayınlanmasının ardından, siyasi seçimleri ertelemek için rüşvet ve fahişelerin kullanımını tartıştığını gösterdi .

Yönetim kurulu, Alexander Nix’in “tam ve bağımsız bir soruşturma” beklemesine karar verdiğini belirterek, “Kurulun görüşüne göre, Bay Nix’ın son zamanlarda Channel 4 tarafından gizlice kaydedilen son yorumları ve diğer iddialar, firma ve onun askıya alınması, bu ihlali gördüğümüz ciddiyeti yansıtıyor. ”

Pazartesi günü Londra’da Channel 4 News tarafından yayınlanan bir videoda, Nix, rakibinin rüşvetlerini sunan operatiflerin videolarını kaydetme gibi, firmasının politik müşteriler için kirli hilelerle nasıl çalıştığını tartıştı.

Nix ayrıca, potansiyel bir Sri Lanka müşterisi olarak görev yapan bir gazeteciye, firmanın da adayı uzlaşmacı bir konuma sokması için “bazı kızları adayın evine gönderebileceğini” söyledi.

Bununla birlikte, Cambridge videoda açıklanan bu tür taktiklere katılmayı reddetti.
Cambridge Analytica karışıklığı şu anda teknolojinin en büyük skandallarından biri haline geldi ve her geçen gün daha da karmaşıklaşıyor. Bu durum sadece Facebook için değil, kullanıcı verilerini bir yaşam için satan her çevrimiçi şirket için de büyük etki yaratabiliyor.

Facebook hisseleri düşmeye devam etti ve bu yazının yazıldığı gün itibariyle% 2.66 oranında düşerek 164.89 dolara düştü.