Facebook Yıllardır Android Çağrı Geçmişinizi ve SMS Verilerinizi Topladı

Evet yanlış okumadınız, Facebook sizin, sevdikleriniz ve sevmediğiniz şeyler hakkında çok şey biliyor, sürpriz değil.

Ama biliyor musunuz, Android cihazınıza Facebook Messenger uygulaması yüklediyseniz, şirketinizin iletişim bilgilerini, SMS’lerini ve arama geçmişini en az geçen yıla kadar topladığı olasılığı vardır. Yeni Zelanda merkezli programcı Dylan McKay’ın 38.000’den fazla ret almasıyla (yazı yazıldığı sırada) bir tweet , yıllık verilerini (gelen ve giden çağrıların ve SMS mesajlarının tam günlükleri dahil) nasıl bulduğunu gösterdi. Facebook’tan (ZIP dosyası olarak) indirdiği bir arşiv.

Facebook, son birkaç yıldan bu yana kullanıcılarına bu verileri topluyordu, bu da daha önce medyada bildirildi, ancak hikaye o zaman çok fazla ilgi görmedi. Geçen hafta Cambridge Analytica skandalı sonrasında Facebook’un veri paylaşım uygulamalarına yönelik tartışmalara girdiği için McKay’ın tweetleri viraldi ve artık hiç bitmeyen bir gizlilik tartışması başlattı. Bir Facebook sözcüsü, hemen hemen tüm sosyal ağ sitelerinin, kullanıcıların arkadaşlarıyla ve aile üyeleriyle bağlantı kurmasını kolaylaştırmak için tasarlandığından, Facebook aynı zamanda kullanıcılarının aynılarını sunmak için kişilerini de yüklediğini açıkladı. As Ars izinlerin çok daha az katı olduğu Android’in eski sürümlerinde, Facebook uygulamasının yükleme anında şirket erişimini ve mesaj verilerini otomatik olarak almalarına izin veren iletişim izni aldı.

Sonunda, Google, Android izinlerinin API’sinin 16. sürümünde çalışma şeklini değiştirerek, herhangi bir uygulama izinleri çalıştırmayı denediğinde kullanıcıları bilgilendirerek daha net ve ayrıntılı hale getirir.

Ancak, geliştiriciler bu değişikliği atlayabildiler ve Facebook geçen yıl Ekim ayında Android API’nın 4.0 sürümünü kullanımdan kaldırıncaya kadar arama ve SMS verilerine erişmeye devam etti.

Sosyal ağın topladığı verileri, Facebook’unuzun Ayarlar bölümüne giderek, Facebook verilerinizin bir kopyasını indirin → Arşivimi Başlat’ı tıklayarak bile kontrol edebilirsiniz.

Facebook’un kişilerinizi sunucuya depolamasını veya sürekli olarak yüklemesini istemiyorsanız, Messenger uygulamasında sürekli yükleme ayarını kapatabilirsiniz. Bu değişiklik, daha önce yüklediğiniz tüm kişileri de siler.

IOS’ta hiç bir zaman arama verilerine sessiz erişime izin verilmediğinden, Apple cihazlarındaki Facebook kullanıcıları daha güvenlidir.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s