Facebook, 60’ın Üzerinde Cihaz Üreticisine Kullanıcı Verilerine Derin Erişim Hakkı Verdi

Veri paylaşım uygulamalarıyla ilgili tartışmalara gömüldükten sonra , Facebook’un kullanıcı verilerine, Amazon, Apple, Microsoft, Blackberry ve Samsung gibi 60’tan fazla cihaz üreticisine uygunsuz erişim hakkı verdiği ortaya çıktı. The New York Times tarafından yayınlanan uzun bir rapora göre , sosyal ağ devi, Facebook mesajlaşma fonksiyonlarını, “Beğen” butonlarını, adres defterlerini ve diğer özellikleri gerekmeden Facebook mesajlaşma fonksiyonlarını sunabilmeleri için en az 60 cihaz imalat şirketi ile veri paylaşım ortaklıklarını vurdu. Kullanıcıları ayrı bir uygulama yüklemeye. Facebook uygulamalarının akıllı telefonlarda yaygın olarak kullanılmasından önce başlayan anlaşmaların son 10 yılda yapıldığı bildirildi.

En önemlisi, yayın, ortaklıkların, Facebook’un diğer kullanıcıların Facebook’un arkadaşlarının açık rızası olmadan verdikleri bilgilere erişim sağlamasını yasaklayan Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) 2011 tarihli bir rıza kararını ihlal edebileceğini ileri sürüyor . Bu yılın Mart ayında ortaya çıkan Cambridge Analytica skandalı sırasında Facebook, 2015’te yalnızca üçüncü taraflara erişim izni vermeyi bıraktığını, ancak yayının “cep telefonu, tablet ve diğer donanım üreticilerini” içermediğini belirtti.

Danışmanlık firması Cambridge Analytica’nın, 2016’da Donald Trump’ın ABD başkanlığını kazanmasına yardımcı olmak için 87 milyon Facebook kullanıcısı verisini yanlış kullandığı vahiyinden bu yana Facebook ağır ateş altında.

Bir New York muhabiri tarafından bir Facebook Blackberry cihazında yaklaşık 550 arkadaşla Facebook hesabında yapılan son bir testte, “The Hub” adlı bir BlackBerry uygulaması, dini ve siyasi görüşleri de dahil olmak üzere 556 arkadaşından özel verileri toplayabildi.

Ürün Ortakları Ime Archibong’un Başkan Yardımcısı tarafından yazılan yazı, cihaz üreticileriyle yapılan veri anlaşmalarının bir gereklilik olduğunu söyledi:

“Cep telefonlarının ilk günlerinde, Facebook’a olan talep, her telefon veya işletim sisteminde çalışan ürünün sürümlerini oluşturma kabiliyetimizi geride bıraktı. Şimdi hatırlamak zor, ancak o zamanlar uygulama mağazaları yoktu.”

“Facebook, Google, Twitter ve YouTube gibi şirketler, ürünlerini kendi ellerine almak için doğrudan işletim sistemi ve cihaz üreticileriyle birlikte çalışmak zorunda kaldı. Bu çok zaman aldı ve Facebook herkese ulaşamadı.”

“Bu uçurumu kapatmak için, şirketlerin bireysel cihazlar veya işletim sistemleri için Facebook benzeri deneyimleri yeniden yaratmalarına olanak tanıyan bir dizi cihazla entegre API oluşturduk. Son on yılda, yaklaşık 60 şirket, Amazon, Apple, Blackberry, HTC, Microsoft ve Samsung. “

Post, Facebook’un bu API’ları sıkı bir şekilde kontrol ettiğini ve ortaklarının Facebook kullanıcılarının bilgilerini “Facebook benzeri deneyimi yeniden yaratma” dışında bir şey için kullanılmasını engelleyen anlaşmalar imzaladıklarını söyledi.

“Ortaklar, kullanıcının Facebook özelliklerini kullanıcının izni olmadan kendi cihazlarıyla entegre edemedi. Ayrıca, ortaklık ve mühendislik ekiplerimiz, Facebook şirketlerinin bu şirketleri kurduğunu onayladı,” diyor.

“New York Times’ın iddialarına aykırı olarak, fotoğraflar gibi arkadaşların bilgisi sadece insanların bu bilgileri arkadaşlarıyla paylaşma kararı aldığı cihazlarda erişilebilirdi. Bu şirketler tarafından kötüye kullanımın farkında değiliz.”

IOS ve Android’in popülaritesinden dolayı az sayıda kişi bu Facebook üzerinden ısmarlama Facebook deneyimleri yaratıyor. Bu nedenle sosyal ağ devi, ortaklıkları Nisan ayında “kurmaya” başladı ve şimdiye kadar bu ortaklıkların 22’sini sonlandırdı.