Apple, Kullanıcıların iOS Uygulamalarını macOS’ta Çalıştırmasına İzin Verecek

Apple, mobil geliştiricilerin iOS uygulamalarını yeni nesil MacOS Mojave masaüstü platformuna taşımasını kolaylaştırıyor; bu iki platformu birbirine yaklaştırmanın en önemli adımı.

Ancak, aynı zamanda şirket, iPhone ve Mac işletim sistemlerini yıllarca speküle edilen tek bir platformda birleştirme fikrini reddetti. Bu yüzden Apple, iOS ve MacOS’un ayrı ürünler olmaya devam edeceğini açıkça belirtti.

Mac’e gelen iOS uygulamalarının söylentileri 2017’den beridir ve dün Apple’ın WWDC 2018 etkinliğinde, yazılım mühendisliği müdürü Craig Federighi’nin Apple kıdemli başkan yardımcısı bu konuyu tamamlarken bunu doğruladı.

Her ne kadar iOS ve MacOS benzer altta yatan çerçevelere sahip olsa da, her ikisi de iOS ve Mac tarafından kullanılan AppKit tarafından kullanılan UIKit olarak adlandırılan kendi ayrı yazılım kütüphaneleri ile ayrı işletim sistemleridir.

Federighi, “iOS cihazları ve macOS cihazları elbette farklı.” dedi. “Bu, bir uygulamadan diğerine bazı uygulamaları bir araya getirmeyi kolaylaştırıyor. Bunu çok daha kolay hale getirmek istedik. IOS’tan bazı önemli çerçeveler aldık ve onları Mac’e taşıdık.”

Bu sorunu çözmek için Apple, UIKit’in bir bölümünü macosa dahil ediyor ve ilk olarak kendi iOS uygulamalarıyla birlikte çalışmaya başlıyor. Ancak en büyük zorluk, iOS uygulamalarının aşağıdakiler de dahil olmak üzere geleneksel bilgisayar girdileri için optimize edilmesi gerektiğidir:

Fare ve trackpad girişi
Uygulama penceresi stop ışıkları
-Barlar ilerleyin
Boyutlandırılabilir pencereler
Kopyala ve yapıştır
Sürükle ve bırak

Ancak bu çok yıllı bir proje olduğu için Federighi, iOS uygulamalarının macOS masaüstü ortamına taşınmasının bir gecede gerçekleşmeyeceğini, bu yıl MacOS için sunulacak ilk iOS uygulamalarının bu yıl Apple tarafından ekleneceğini vurguladı.

Şimdilik MacOS Mojave yazılımı, iOS mobil platformundan MacOS’a getirilen 4 iOS uygulamasını (Ev, Hisse Senedi, Haberler ve Sesli Not) içerecek.

Federighi, “orada milyonlarca iOS uygulaması var” ve “bazılarının Mac’te harika görüneceğini düşünüyoruz” dedi. Ancak, bu özellik üçüncü taraf uygulama geliştiricilerine sunulduğunda bu 2019’da değişecektir.