Apple, Çinli Kullanıcıların iCloud Verilerini Devlet Kontrollü Veri Merkezlerine Aktardı

Apple’ın Çin veri merkezi ortağı, 130 milyon Çin merkezli kullanıcıya ait iCloud verilerini, devlete ait bir mobil telekom sağlayıcısı tarafından yönetilen ve bir gizlilikle ilgili endişeleri dile getiren bir bulut depolama hizmetine aktardı. Apple
, bu yıl şubat ayında, Çin iCloud kullanıcılarının şifrelerini ve verilerini ABD sunucularından Çin topraklarındaki yerel sunuculara taşıyarak , insan hakları savunucularının endişelerine rağmen Çin hükümetinin yeni düzenlemelerine uyum sağladı .

Bu Apple için, bu yılın başlarında Çin’de Apple’ın iCloud işinde operasyon kontrolünü kazanan Çinli bir şirket olan Guizhou-Cloud Big Data (GCBD) ile bir anlaşma imzalandı.
Şimdi, kullanıcıların e-postalarını, metin mesajlarını, resimleri ve onu koruyan şifreleme anahtarlarını içeren bu hassas veri, devlete ait mobil operatör China Telecom tarafından yönetilen bir ticari girişim olan Tianyi bulut depolama hizmetine aktarıldı .

Eğer habersiz olursanız, Çin’in zaten polise, şirketlerin kişisel verilere erişmek için şifreleme veya diğer güvenlik araçlarını atlamasına yardım etmesini talep etme yetkisi veren Ulusal Güvenlik Yasası adlı bir kanunu var.

Kuşkusuz, Apple’ın onayını içeren bu hareket, artık Çin hükümetinin kullanıcıların iCloud verilerine erişmesini ve kullanıcılar ve insan hakları aktivistleri arasında önemli bir gizlilik endişesi yaratmasını kolaylaştırıyor.

Verilerinin Çince sunucularda depolanmasını önlemek için, Çin’deki Apple kullanıcıları, iCloud hesaplarını ayarlarken yalnızca farklı bir ülke seçebilir.

Bununla birlikte, mevcut bir kullanıcının bu değişikliği yapıp yapmadığı belli değil, o zaman onun verileri ABD merkezli veri merkezlerine aktarılırken, diğer yandan da Çinli sunuculardan siliniyor.

“Çin Telekom Tianyi Cloud, iCloud için bulut depolama hizmetleri sağlamak için. Her iki taraf da Haziran ayı sonunda Altyapı Anlaşması’nı imzaladı,” Çin Telekom Tianyi Cloud bir yazıyla söyledi.

“Dünyanın en büyük sabit şebeke operatörü olan FDD 4G şebeke operatörü ve Çin’deki en büyük veri merkezi ve bulut servis sağlayıcısı olan China Telecom, yüksek kaliteli ağ ve veri merkezi hizmetleri sunacak.”

2017 yılında, Çin , kullanıcı verilerini ulusal sınırlar içinde saklamak için “kritik bilgi altyapısı operatörleri” gerektiren bir siber güvenlik yasasını geçirerek, Apple’ın yeni Çin veri merkezi ile ortaklık kurmasını sağladı.

Apple son aylarda Çin nüfusunun çeşitli yönlerini, en çok nüfusu olan ülke içindeki bölgesel operasyonları için ciddi biçimde uyguluyor.

Geçen yıl Apple , Çin’deki resmi App Store’daki VPN uygulamalarını Çin siber yasası yönetmeliklerine uymak için internet kullanıcılarının Büyük Güvenlik Duvarı’nı geçmesini zorlaştırıyor.