Google, Hizmetleri Değiştirmeyi Kolaylaştırmak için ‘Veri Aktarımı Projesi’ni Başlattı

Her gün yeni bir çok çevrimiçi hizmet sunuluyor ve hayatımızı daha da kolaylaştırıyor.
Ancak, kullanıcıların daha iyi olduğunu düşündükleri başka bir ürüne veya servise geçmeleri her zaman daha zordur, çünkü süreç genellikle her şeyi bir hizmetten indirmeyi ve sonra tekrar diğerine yeniden yüklemeyi içerir.

GSYİH sayesinde, Avrupa Birliği’nin, kullanıcıların kişisel bilgilerinin şirket tarafından toplanması ve işlenmesine ilişkin kurallar belirleyen bir yasal düzenleme olan Genel Veri Koruma Yönetmeliği, birçok çevrimiçi hizmet, kullanıcılarının yalnızca kendi verilerini indirmelerine olanak tanıyan araçlar sağlamaya başladı. tek tık. Ancak bu, verilerinizi hizmetlerin etrafına güvenli bir şekilde aktarma sürecini tamamen basitleştirmez ve kolaylaştırmaz.

Bunu kullanıcılar için daha kolay hale getirmek amacıyla dört büyük teknoloji şirketi olan Google , Facebook , Microsoft ve Twitter , Veri Aktarımı Projesi adı verilen yeni bir açık kaynak, hizmet-servis veri taşınabilirliği platformu oluşturmak için bir araya geldi .

Veri Transferi Projesi Nedir ve Nasıl Çalışır?

google-microsoft-data-transfer-project

Google Microsoft Veri Aktarımı Projesi (DTP) Veri Aktarımı Projesi (DTP) veri taşınabilirliği protokolü, kullanıcılara kendi verilerini doğrudan platformlar arasında hareket ettirmek için yeni bir yol sunmak üzere tasarlanmış evrensel bir ithalat / ihracat standardıdır.

Veri Aktarımı Projesi, veriye ortak (kanonik) bir formatta erişmek ve yeni hizmetlere yeniden yüklemek için endüstri standardı altyapı ve yetkilendirme mekanizmalarını kullanır.

DTP, “DTP, bir dizi özel formatı, veri aktarımı için yararlı olan az sayıda kanonik biçime (Veri Modelleri) dönüştüren bir adaptör ekosistemi (Veri Adaptörleri ve Kimlik Doğrulama Adaptörleri) tarafından desteklenmektedir.”

data-portability-data-transfer-project

Google Veri Taşınabilirliği ve Veri Aktarımı Projesi (DTP) İşte bu yeni platformun kullanımını açıklamak için DTP geliştiricileri paylaşılan bazı basit kullanım örnekleri:

Yeni bir hizmet denemesi – Bir kullanıcı, güzel ve yenilikçi fotoğraf kitabı biçimleri sunan yeni bir fotoğraf baskı hizmetini keşfeder, ancak fotoğrafları sosyal medya hesabında saklanır. DTP ile, fotoğraf baskısı hizmeti tarafından sunulan bir siteyi veya uygulamayı ziyaret ederler ve doğrudan sosyal medya hesaplarından fotoğraf kitabı hizmetine bir aktarım başlatırlar.

Bir hizmetin bırakılması – Bir kullanıcı, müzik hizmetlerinin gizlilik politikasını kabul etmez ve bunu kullanmayı hemen bırakmak ister ancak oluşturduğu oynatma listelerini kaybetmek istemez. Bu açık kaynaklı yazılımı kullanarak, bir kişinin çalma listesinin kopyasını buluta kaydetmek için orijinal sağlayıcının dışa aktarma işlevini kullanabilir. Bu, kullanıcının yeni bir hizmete karar verdiğinde çalma listelerini yeni bir sağlayıcıya veya çoklu sağlayıcılara aktarmasına olanak tanır.

Verilerinizi yedekleme – Düşük bant genişliği alanındaki bir kullanıcı, yeni bir ev için grafik ve çizimler üzerinde bir mimarla çalışıyor. Projenin sonunda, tüm dosyalarını paylaşılan bir depolama sisteminden kullanıcının bulut depolama hizmetine aktarmak istiyorlar. Bulut depolama Veri Aktarım Projesi Kullanıcı Arayüzüne (UI) gidebilir ve bant genişliğini zorlamadan yüzlerce büyük dosyayı doğrudan taşıyabilirler.

Şimdiye kadar, DTP projesi, yedi farklı servis sağlayıcıya (Google, Microsoft, Twitter, Instagram, Flickr, Remember the Milk ve SmugMug) fotoğraflar, postalar, görevler, kişiler ve beş farklı tüketici verisi türü için adaptörler geliştirdi.

data-transfer-project-security-privacy

Veri Transferi Projesi – Güvenlik ve Gizlilik

Güvenlik ve gizlilik için, yukarıda gösterilen tabloda açıklandığı gibi “sorumluluk tüm katılımcılar arasında paylaşılmaktadır”.

Veri Aktarımı Projesi sistem tasarımı, tüm kimlik bilgilerinin ve kullanıcı verilerinin hem toplu taşımada hem de dinlenme sırasında şifrelenmiş olarak kalmasını sağlar; bunun için, “her aktarım için yeni ve benzersiz bir anahtarın oluşturulduğu mükemmel bir gizlilik formu” kullanılır. şifreleme anahtarına erişebilir.

DTP protokolü ayrıca , kullanıcıların servislerini başarılı bir şekilde sağlamak için ihtiyaç duydukları asgari bilgiyi bir hizmetten diğerine seçebilmelerine imkan veren ” veri minimizasyonu ” nu da desteklemektedir .

Sistem ayrıca, kaynak aktarımını önlemek için kullanıcıya veri aktarımının başlatıldığını bildiren uyarılar oluşturmak için hem kaynak hesabı hem de hedef hesaptan katılımcı hizmetlerini gerektirir. Bunun yanında DTP şunları da desteklemektedir: Belirli bir kullanıcı için transfer sayısını ve sıklığını sınırlayan oran, bir simge belirtildiğinde, yetkilendirme belirteci iptal etme, Kimlik doğrulama jetonları için minimum kapsamlar. Proje için mevcut kod üzerinde kullanılabilir hale getirilmiştir rağmen DTP “herkes henüz kullanmaya hazır olmayan” hala bir az gelişmişlik projedir.

Blog mesajında ​​Microsoft, yeni çabalara imza atmak için daha fazla şirket çağrısında bulundu ve “taşınabilirlik ve birlikte çalışabilirliğin, inovasyon ve rekabet bulutları için merkezi olduğunu” da sözlerine ekledi.

“Yavaş veya düşük bant genişliği bağlantılarına sahip kişiler için, hizmet-hizmet taşınabilirliği özellikle altyapı kısıtlamalarının ve masraflarının, kullanıcının sisteminden neredeyse imkansız olmasa bile, kullanıcının sisteme aktarılmasını ve dışarı aktarılmasını sağlarsa, özellikle önemli olacaktır.” dedi.

Bununla birlikte, Veri Aktarımı Projesinin, projeye katılan daha küçük hizmet sağlayıcılar için bazı ciddi etkileri olabileceğine dikkat çekilerek, müşterilerinin kazançlı teklifler veya ücretsiz hizmetler ile popüler markalardan hizmet almasını ve bunlara katılmasını kolaylaştırır.