CCleaner, Veri Toplama Özelliğini Çıkış Yapmayacak Şekilde Ekliyor

Diğerleri gibi, popüler sistem temizleme aracı CCleaner’ın geçen yılki Piriform yazılımını Avast’tan önce iyi performans gösterdiğini düşünüyor musunuz?

Evet ise, önceki CCleaner yazılım sürümündeki pop-up reklamlar, uğraşmanız gereken son şey değildi.

Avast, her zaman arka planda çalışan bir sistem değil, aynı zamanda sisteminizle ilgili bilgileri size bir özellik vermeden de sistemden bilgi toplayan yeni bir CCleaner 5.45 sürümü yayınladı.

CCleaner , kullanıcıların Windows, Mac ve mobil cihazlarını performanslarını optimize etmek ve iyileştirmek için temizlemelerini sağlayan 2 milyardan fazla indirme özelliğine sahip, hem ücretsiz hem de premium sürümlerde bulunan popüler bir uygulamadır.

CCleaner geçen yıl büyük çaplı bir tedarik zinciri kötü amaçlı yazılım saldırısına uğradığında manşetlerde bulundu. Hacker’lar sunucularını bir aydan fazla bir süre boyunca tehlikeye attılar ve yazılımın orijinal versiyonunu kötü amaçlı yazılımla değiştirdiler ve dünya çapında 2.3 milyondan fazla kullanıcıyı etkiledi.

CCleaner Kullanıcıları Aktif İzleme ve Kullanıcı Verileri Toplama Üzerine Endişe Ediyor

ccleaner-software-download

Bu kez sistem temizleme yazılımı, “izleme ve veri toplama” nedeniyle başlıklar altında. Avast, son birkaç ay içinde favori sistem optimizasyon uygulamanıza eklendi. İşte zaman çizelgesi:

Mayıs ayında yayınlanan CCleaner 5.43, ücretsiz yazılım sürümü kullanıcıları için veri paylaşma özelliğini devre dışı bırakma seçeneğini kaldırır.
Haziran ayında yayınlanan CCleaner 5.44, pop-up reklamları ekliyor.
Temmuz ayında yayınlanan CCleaner 5.45, Aktif İzleme ve kalp atışı özelliklerini güçlendiriyor.

CCleaner’ın bu izleme öğeleri, anonim sistem kullanım verileri gibi kullanıcı verilerini şirket sunucularına geri göndermenin yanı sıra, Techdows tarafından ilk kez bildirildiği gibi, kullanıcılara herhangi bir önemsiz ya da tarayıcı dosyasına rastladığında sürekli olarak bilgi vermek için sürekli olarak tarama sistemleri gönderir.

Ne var ki , CCleaner’in menülerinden Aktif İzleme özelliğini kapattıktan sonra bile, kullanıcılar bilgisayarlarını yeniden başlattığında veya yazılımı kapattığında otomatik olarak tekrar AÇIK hale gelir.

CCleaner 5.45 için yaptığı değişiklikle, Avast, “hata düzeltmeleri ve ürün iyileştirmeleri için daha ayrıntılı raporlar ekledi.”

Bunun yanı sıra CCleaner, Avast’a güncel kullanım istatistiklerini bildiren 12 saatte bir kalp atışı göndererek, şirketin hata düzeltmelerini ve ürün geliştirmelerini daha hızlı gerçekleştirmesini sağlıyor.

Forumda sorulduğunda, CCleaner kalp atışlarının sadece CCleaner’ı iyileştirmek için “kişisel olmayan, kesinlikle tanımlanamayan kullanım bilgilerini” gönderdiğini söyledi .
CCleaner’ın topladığı bilgiler tamamen anonim olmasına rağmen, çeşitli internet forumlarındaki kullanıcılar, Avast veri paylaşım uygulamasına ilişkin kaygılarını dile getirdi ve şirketin, onu satın aldıktan sonra en sevdiği aracı mahvettiğini söyledi.

Ayrıca CCleaner’in gizlilik politikası, toplanan bilgileri üçüncü taraf şirketlerle paylaşabileceğini de söylüyor.

“Yazılımımız tarafından toplanan bilgileri saklamak ve kullanmak hakkımızı saklı tutuyoruz. Bu bilgileri Avast Group’un parçası olmayan üçüncü taraflarla paylaşabiliriz veya paylaşabiliriz, ancak verileri anonimleştirdikten sonra yapacağız,” CCleaner’in gizliliği politika diyor.

“Yazılımımız tarafından toplanan bilgileri saklamak ve kullanmak ve mevcut ve gelecekteki ürünlerimizi ve hizmetlerimizi geliştirmek, yeni ürün ve hizmetler geliştirmemize yardımcı olmak ve davranışlarını daha iyi anlamak için Avast Grubu arasında bu bilgileri paylaşmak hakkımızı saklı tutarız.” kullanıcılarımız. “

Avast CCleaner Gizlilik Sorunlarını Onarmaya Söz Verir
Kullanıcıların Aktif İzleme hakkındaki şikayetlerine yanıt olarak Avast, forumunda şirketin Aktif İzleme’yi kapatmak ve anonim kullanım verilerini (kalp atışı) göndermek için ayrı menü öğeleri sunacağını söyledi .

“Aktif İzleme (önemsiz temizleme uyarıları ve tarayıcı temizleme uyarıları) ve kullanıcı arayüzünde kalp atışı (anonim kullanım analizi) özelliklerini ayıracağız ve size bunları ayrı ayrı kontrol etme olanağını vereceğiz” dedi.

“CCleaner’daki Gelişmiş İzleme özelliklerini işlevlerini daha net hale getirmek için bu fırsatı yeniden ele alacağız.”

Avast, şirketin önümüzdeki haftalarda bu değişiklikleri gerçekleştireceğini söyledi. Bu nedenle, kullanıcıların yeni güncellemenin indirilebilmesi için yazılımlarını 5.45 sürümüne yükseltmeleri önerilir.

Yazılımını 5.45 sürümüne yükseltmiş olanlar için CCleaner’ı Görev Yöneticisi veya üçüncü taraf işlem yönetimi yazılımını bir süreliğine gelene kadar zorla sonlandırarak Aktif İzleme’yi devre dışı bırakabilir.

Piriform (Avast), Hacker News’e aşağıdaki açıklamaları yaptı:
CCleaner’ı geliştirmek ve daha iyi bir müşteri deneyimi sunmak için devam eden misyonumuzun bir parçası olarak, 5.45 sürümünde hataları daha hızlı tespit etmemize yardımcı olacak ve CCleaner özelliklerinin neler olduğunu bize bildirecek daha doğru veriler sağlamayı amaçlayan bazı özellikleri kullanıma sunduk.

Kullanılmış ve edilmeyen bu yeni özellikleri tanıtan toplanan bilgiler, anonim veriler toplanmış ve sadece bize eğilimleri tespit etmek olanak tanır. Bu bizim yazılım ve müşterilerimizin deneyimini geliştirmek amacıyla bize çok yardımcı olur. kişisel olarak tanımlanabilir bilgi toplanır.

Kullanıcılarımızdan gelen geri bildirimlere değer veriyoruz ve şu anda CCleaner’ın kapatıldığı zaman hatırlanacak olan daha fazla kullanıcı kontrol seçeneği sunarak, analitik raporlamadan temizleme işlevselliğini ayıracak olan bir sonraki CCleaner sürümümüzde çalışıyoruz. Şeffaflığın çıkarları doğrultusunda, topladığımız verileri, amacını ve nasıl işlendiğini ana hatlarıyla özetleyen bir bilgi formu paylaşacağız.

Ayrıca, CCleaner içindeki veri ayarlarını yeniden tasarlama fırsatını da alıyoruz, böylece anlaşılır ve anlaşılması kolay bir şekilde iletiliyorlar.

Yazılım geliştirme ve test etme bazen doğru bir şekilde yapılması için biraz zaman alır, ancak bir sonraki versiyonumuzu en kısa sürede yayınlamak için çok çalışıyoruz. “