Windows 10 BUG UWP Apps’ın Kullanıcı Onayı Olmadan Tüm Dosyalara Erişmesine İzin Ver

Microsoft, Windows 10 işletim sistemindeki bir hatayı Windows 2018 işletim sisteminde (sürüm 1809), Microsoft Store uygulamalarının kullanıcı bilgisayarlarındaki tüm dosyalara izinleri olmadan erişebilmesi için kapsamlı dosya sistemi iznine sahip olmasına izin veren bir düzeltme yapmıştır.

Windows 10 ile, Microsoft , masaüstü PC, Xbox, IoT, Surface Hub ve Mixed-reality kulaklık dahil olmak üzere, Windows 10 çalıştıran herhangi bir cihazda uygulamaların çalışmasına izin veren, Evrensel Windows Platformu (UWP) adlı ortak bir platform geliştirdi .

UWP uygulamaları, paket bildirimi (konfigürasyon) dosyasında gerekli izinleri bildirerek, belirli API’ye, resim, müzik gibi dosyalara veya kamera ve mikrofon gibi cihazlara erişme olanağına sahiptir.

Varsayılan olarak, UWP uygulamalarının, uygulamanın kullanıcıların sistemine yüklendiği ve uygulamanın verileri saklayabileceği dizinlere erişimi vardır (yerel, dolaşım ve geçici klasörler).

Ancak, hassas kaynaklar da dahil olmak üzere bir sistemdeki diğer dosyalara erişmek için Microsoft, bir uygulamanın izin dosyasında izinlerini bildirerek kullanabileceği çeşitli yetenekler sunar. BroadFileSystemAccess (Geniş Dosya Sistemi Erişimi)
adı verilen bu tür kapsamlı bir özellik, bir uygulamanın, uygulamayı başlatan kullanıcıyla aynı seviyede dosya sistemine erişmesini sağlar. Ancak, Microsoft’a göre, bu, eğer kullanıldıklarında, kullanıcıların uygulamayı ilk kez başlatırken bir kullanıcı onayı istemini tetikleyeceği, bu izni uygulamanın bu izni vermesini veya reddetmesini isteyen kısıtlı bir yetenektir.

Windows uygulaması geliştiricisi Sébastien Lachance’ye göre , Ekim 2018’den önceki Windows 10 sürümü, bir hata nedeniyle dosya sistemine erişme izni isteyen istemcileri görüntüleyemedi.

Başka bir deyişle, sürüm 1809’a kadar, uygulamalar, kullanıcılara izin istemeden tüm dosya sistemine erişmek için kullanılabilir. Lachance öğrenilen broadFileSystemAccess izni kullanan uygulamasındaki biri o, Windows 10 Ekim 2018 Güncellemesi yükledikten sonra çökmesini başladı dinleme cihazını.

windows-app-settings

Bir Microsoft mühendisi daha sonra Lachance’i açıkladı. En son Windows 10 güncellemesinin ‘broadFileSystemAccess’ ayarını varsayılan olarak KAPALI duruma getirerek komut istemine hitap ettiğinden, tüm UWP uygulamalarının çökmeleri önlemek için güncellenmesi gerekebilir.

Kilitlenmeleri önlemek için, Andrew, Windows uygulama geliştiricilerinin etkilenen yazılımlarında, kullanıcıları uygulamayı başlatmadan önce ayarlarda yeni dosya erişim iznini kabul etmeye zorlayacak basit bir kod satırı eklemelerini önerdi.

Microsoft , bir dosya silme hatası nedeniyle Windows 10 Ekim Güncelleştirmesi’nin kullanıma sunulmasını durdurduğundan , güncellemeye sahip olmayan kullanıcılar UWP uygulamalarını Windows 10 bilgisayarındaki dosya sistemine erişimini Ayarlar → Gizlilik → Dosya sistemi aracılığıyla kısıtlayabilir.