Yeni Linux Akıllı Telefon: Daha İyi Güvenlik ve Gizliliğe Sahip

Kısa bir süre önce , kullanıcıların gizliliğine özel önem vererek, GNU / Linux tabanlı bir akıllı telefon başlatmak için Necuno Solutions’ın planları, hakkındaki raporları dağıtmaya başladı .

Uluslararası Siber Güvenlik Enstitüsü’nün siber güvenlik uzmanlarına göre, akıllı telefonlar henüz piyasaya sürüldüğü için bu planlar nihayet gerçekleştirildi. Necuno NC_1, çeşitli Linux tabanlı işletim sistemleri içeren Finlandiya’da kurulan açık kaynaklı bir şirket tarafından geliştirilen bir akıllı telefon. Siber güvenlik uzmanlarına göre , müşteriler Debian’da plazma Mobil, postmarketOS’ta Plazma Cep, Maemo Lese, Nemo Mobile ve LuneOS arasında seçim yapabilir. Bu işletim sistemleri hala geliştirilme aşamasındadır ve akıllı telefonun ilk kullanıcıları için tasarlanmıştır. Ayrıca üretici, herhangi bir işletim sistemi olmadan bir Necuno NC_1 satın alma seçeneği sunar.

Necunos CEO’su, güvenlik odaklı mobil cihazların, uğradıkları sürekli gözetim faaliyetlerini azaltmak için şirketler, sivil toplum kuruluşları ve gazeteciler için büyük yararı olabileceğini, bu sayede düşmanca ortamlarda mümkün olan en güvenli şekilde iletişim kurabileceklerini belirtti. Akıllı telefonun resmi tanıtımı sırasında, satışının doğrudan bu tür araçların geliştirilmesiyle ilgili işleri birleştirmeye yardımcı olacak çeşitli “topluluklara” fayda sağlayacağı belirtildi. Ayrıca, bu cihazın ürettiği satışların bir kısmının çeşitli kar amacı gütmeyen kuruluşlara bağışlandığı belirtiliyor. Siber güvenlik uzmanlarına göre, bu akıllı telefon, geleneksel akıllı telefonlarda bulunan çoklu arızaların yanıtı, sürveyansa karşı bir önlem ve bu pazarda baskın olan iOS-Android duopoliyle mücadelenin bir yoludur.

Necunos NC_1 kitle pazarına yönelik değildir, bu nedenle üretici tasarımına SIM kartlarını yerleştirmek için bir yuva dahil etmemiştir. İnternet bağlantısına gelince, bu akıllı telefonun kullanıcıları WiFi veya Ethernet üzerinden bağlanabilir. Ek olarak, Necuno web sitesinde şöyle yazıyor: “NC_1 üzerinde çalışan yazılımın kontrolünü elinizde tutuyorsunuz, bu nedenle Necuno Solutions herhangi bir yazılım kusurundan sorumlu olmayacaktır.”

Siber güvenlik uzmanlarına göre, şirket ayrıca, bu cihazın kurumsal iletişim sürümü olan NE_1’in güvenli iletişim ve güçlendirilmiş bir işletim sistemi içerdiğini duyurdu. Ayrıca ufak bir bilgilendirme; bu akıllı telefon bir işletim sistemi olmadan satın alınabilir. NC_1, bağımsız bir geliştirici ekranıyla da kullanılabilir. Bu akıllı telefonun fiyatı, piyasaya sürüldüğü tarihte 1 199 Euro’dur.