Popüler Torrent Yükleyicisi CracksNow’un Fidye Yazılımı Yaydığı Tespit Edildi

Torrent ağından film ve yazılım indirmenin bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılımlar bulaştırması şaşırtıcı değildir, ancak popüler ve güvenilir bir dosya yükleyici kötü niyetli hale geldiğinde daha da can olabilmektedir.

Birçok torrent sitesinden güvenilir bir statüye sahip olan popüler yazılım cracks/keygens uploader “CracksNow”, yüklemeleriyle birlikte gelen kötü amaçlı yazılımları dağıtırken bulunduktan sonra, birkaç torrent sitesinden yasaklandı. Son aylarda, TorrentFreak’e göre, birçok indirici, CracksNow tarafından torrentlerde paylaşılan, GandCrab Ransomware ve bilgisayarlara ciddi zarar verebilecek diğer kötü amaçlı yazılımlar içeren  dosyaların bulunduğunu ve indirdiklerini şikayet etti.

Geçen yılın başlarında keşfedilen GandCrab, piyasadaki diğer tüm fidye yazılımlarında olduğu gibi, virüslü bir sistemdeki tüm dosyaları şifreleyen ve şantaj mağdurlarının kilidini açmak için dijital para biriminde fidye ödemeleri için şifreleyen yaygın bir fidye yazılım tehdididir.

GandCrab Ransomware, geçen ayın sonlarında, kötü amaçlı yazılım iletmek için ekli bir kötü amaçlı Microsoft Word belgesi içeren, kimlik avı e-postalarından yararlanan büyük bir spam kampanyası yoluyla dağıtılıyordu. TorrentGalaxy ve 1337x, CracksNow’un hesabını yasaklayan popüler torrent siteleri arasındadır.

1337x yöneticisi yaptıklarını; “Yüklemelerinde fidye yazılımı bulduğum için kendim tarafından yasaklandı. Aynı yükleme işlemini birkaç diğer torrent sitesinde de kontrol ettim ve aynı sonuçları aldım. Bu konuda çalışanlarını hemen uyardım, böylece soruşturmaları ve uygun önlemleri almaları için uyardım. Bu kalibrenin güvenilir bir yükleyicisinin sahtekarlık yapmasının nadir olduğunu itiraf etmeliyim. CracksNow güvenilir bir yükleyiciydi ve geçmişte ancak yalnızca kabahatliler için uyarılmıştı.” şeklinde söyledi.

Bazı torrent siteleri, yüklenen dosyaların çoğunu onaylamak ve doğrulamak için bir ekip kullanmıştır, ancak Google, Google Play Store’a yüklenen her mobil uygulamadaki kötü amaçlı yazılımları tespit edemediğinde, torrent sitelerinin herhangi bir çaba düzeyiyle aynı şeyi nasıl sağlamaları beklenir. Çatlaklar, yamalar ve ana üreticiler daha çok kötü amaçlı yazılım içerdiğinden, kullanıcıların kesinlikle torrent dosyalarından yazılım (yürütülebilir) dosyaları indirmekten kaçınmalarını ve bunun yerine yalnızca güvenilir kaynaklara güvenmeleri tavsiye edilir.