Trump Açılışından Önce Washington DC’nin %70’inden Fazlası Hack Edildi

Başkan Donald Trump’ın açılmasından birkaç gün önce, siber suçlular, siber saldırılarda Washington DC’deki federal güvenlik kameralarından veri kaydeden depolama cihazlarının yüzde 70’ini etkiledi. Tahmin edersiniz, ne tür bir virüs depolama cihazlarına çarpabilirdi?

Bir kez daha, suçlu zahmetsizce ödenen Hacker bir zahmetli oyun haline gelmiştir Ransomware olduğunu. Fidye yazılımı, bilgisayar dosyalarının kilitlenmesi ve daha sonra kurbanların dosyalarının kilidini açmak için Bitcoins’de fidye talep ettiği bilinen kötü amaçlı bir kötü amaçlı yazılımdır.

Ancak zamanla tehdit, bilgisayarlardan ve akıllı telefonlardan Internet-of-Thing (IoT) cihazlarına dönüştü. Bu sefer hacker’lar, 187 ağ video kaydedicisinin 123’ünde fidye yazılımları üretmeyi başardılar; bunların her biri, Washington DC’deki kamusal alanlarda kullanılan dört taneye kadar CCTV’yi kontrol ederek, sonunda 12 ile 15 Ocak arasında bir şey kaydetmekten kurtuldu. Yetkililer Washington Post’a , olayın onları depolama cihazlarını çevrimdışına almaları, enfeksiyonu ortadan kaldırmaları ve şehirdeki sistemleri yeniden başlatmaları için zorladıklarını, ancak bilgisayar korsanlarının fidye taleplerini yerine getirmediklerini söyledi. Depolama aygıtları haklara başarılı bir şekilde geri çekilirken ve CCTV kameraları çalışmaya başlamış olsa da, değerli verilerin kaybolup kaybolmadığı ya da fidye yazılımı bulaşmasının yalnızca etkilenen bilgisayar ağ aygıtlarını sakat bırakması hâlâ belirsizliğini koruyor.

Washington’un baş teknoloji sorumlusu Archana Vemulapalli, yetkililerin şu anda hacking kaynağını araştırdığını ve olayın kapalı devre TV sistemine bağlı depolama cihazlarıyla sınırlı olduğunu ve diğer DC hükümet ağlarını etkilemediğini söyledi. Fidye yazılımı hackerlar zahmetsizce ödenen emin-shot yoludur. Tehdit birkaç yıldır ortalıkta olmuştur, ancak günümüzde en çok kullanılan korsanlık yöntemlerinden biri haline gelmiştir.

Son zamanlarda, Avusturya’daki lüks bir otelin yüzlerce misafiri, fidye yazılımı kötü amaçlı yazılımın otelin BT sistemine çarpmasıyla odalarından kilitlendi ve otel, sistem yöneticilerinin kontrolünü geri almak için saldırganlara ödeme yaptı. Ransomware tehditlerinde hem sayı hem de karmaşıklıkta muazzam bir artış gördük. Dosyalarınızı şifreleyen KillDisk veri silme ransomware’i bilmek ve Bitcoins’de yaklaşık 218.000 $ ‘lık olağandışı büyük bir fidye için soran, ancak ödeme yapıldıktan sonra bile şifre çözme sağlamayan fidye yazılımlarını bilmek sizi şaşırtacaktır. Bir başka garip fidye yazılımı varyantıydı.Popcorn Time , kurbanlara fidye ya korsanlara ödeme yapmak ya da iki kişiyi daha fazla enfekte etmek ve ücretsiz şifre çözme anahtarı almak için fidye ödemek zorunda kalmaları için tasarlandı.

Ransomware ile uğraşmanın tek güvenli yolu önleme. Ransomware’in kötü amaçlı yazılımlarına karşı en iyi savunma, organizasyonlarda farkındalık yaratmak ve düzenli olarak döndürülen yedeklemeleri korumaktır.  Virüslerin ve enfeksiyonların çoğu, virüs bulaşmış ekleri açarak veya genellikle istenmeyen e-postalarda bulunan kötü amaçlı linklere tıklanarak tanıtılır. Bu nedenle, bilinmeyen kaynaklardan gelen e-postalarda ve eklerde sağlanan bağlantıları tıklamayın. Bunun yanı sıra, sisteminizin ve cihazlarınızın, güncelleştirilmiş kötü amaçlı yazılım tanımlamaları ile birlikte en son Antivirüs yazılımı sürümünü çalıştırdığından emin olun.