Bazı Nokia Akıllı Telefonların Çin’deki Sunuculara Kullanıcı Verileri Göndermesi

Uluslararası Siber Güvenlik Enstitüsü, bazı Nokia marka akıllı telefonların (7 Plus) Çin’deki sunuculara kullanıcı verileri göndermesi olasılığının yüksek olduğunu duyurdu. Finlandiya’da kurulan ve Nokia markasıyla telefon üretme ve pazarlama hakkını ödeyen HMD Global, son zamanlarda birçok telefonda bir yazılım hatasının varlığını doğruladı ve hataların düzeltildiğini ekledi.

Bazı yerel basında çıkan haberlerde, şirket her suçlamayı reddetmiş olmasına rağmen, bazı akıllı telefon kullanıcılarının kişisel verilerinin kişisel verilerden söz ettiği belirtiliyor. HMD Global akıllı telefon kullanıcısı, akıllı telefonundan çıkan verileri izleyebildiğini belirterek Norveç’te bir kamu yayıncılığı şirketine başvurdu. Kullanıcıya göre, cihaz akıllı telefonu açtıktan, ekranı etkinleştirdikten veya telefonu engelledikten sonra Çin’deki bir sunucuya şifrelenmemiş veri paketleri gönderdi.

Finlandiya’da mahremiyetin savunulmasından sorumlu olan kişi, bir grup uzman tarafından sağlanan bilgilere göre, kullanıcıların kişisel bilgilerinin Çin sunucularına gönderilebileceğini belirtti.  Bu veriler, Çin’deki en önemli telekomünikasyon sağlayıcılarından biri olan Çin devlet şirketi Telekom tarafından işletilen sunuculara gönderilecektir. Uzmanlara, Çin sunucularına gönderilen veriler şunları içermektedir:

-Cihaz konum verileri
-En yakın telefon kulesi
-Telefon numarası
-SIM kart numarası
-Cihaz IMEI anahtarı

Tüm bu verilerin bir kombinasyonu, kötü niyetli bir kullanıcının bir kullanıcıyı, aynı zamanda diğer kötü amaçlı etkinlikleri gerçek zamanlı olarak izlemesini sağlayabilir. HMD Global, sorunun yalnızca yukarıda belirtilen Nokia 7 Plus cihazlarının çoğunu etkilediğini iddia ediyor. Şirket daha sonra, bir hata nedeniyle, ele geçirilen telefonların etkinleştirme verilerini Çin’deki bir sunucuya gönderdiğini, ancak kullanıcıların kişisel ayrıntılarının yer alıp almadığını bilmiyor.